Korozyona uğramış metaller daha kırılgan ve yüksek çözünürlüklü olmaları nedeniyle metal miktarında azalma ve çevre kirliliği gibi istenmeyen sonuçlar doğururlar. Bu olumsuzluklar birbirine eklendiğinde çalışmaların aksamasının yanında ekonomik zararlar ve can kayıplarına da neden olacaklardır. Metal korozyonunu önleme veya geciktirmenin çok sayıda kaza, yaralanma ve can kayıplarını azaltmada önemli katkı sağlar. Korozyonu tamamen önlemek mümkün olmasa da onu kontrol altına almak çok büyük ekonomik kazançlar da sağlayacaktır.

Kullanılacak metallerin korozyona direnç özelliklerinin ayrıntılı olarak deneysel ve teorik çalışılması da korozyon nedeniyle gelecek zararları azaltmada etkili olacaktır. Metallerin korozyona direnci; Anodik koruma, katodik koruma, boya ile koruma, metalik ve soy metal ile kaplama gibi yöntemlerle artırılabilir.
Anodik koruma metalleri korozyondan korumak için uygulanan elektrokimyasal yöntemdir. Bu yöntemde metale anodik yönde bir dış akım uygulanarak metalin pasiflik potansiyeline gelmesi sağlanır. Anodik koruma esas olarak bir pasifleştirme işlemi olarak kabul edilebilir. Bu nedenle yöntem ancak pasifleşme özelliği olan metallere uygulanabilir.
Katodik koruma metalleri korozyondan korumak için kullanılan en etkili yöntemdir. Katodik koruma, korozyonu engellenmek istenen metale kimyasal açıdan ondan daha aktif bir metalin bir iletkenle bağlanmasıyla sağlanır. Aktif olan metal daha önce korozyona uğrayacağından ona bağlı korunmak istenen metal korozyondan etkilenmeyecektir.
Boya, metal yüzeyini çevreden yalıtarak su ve oksijenin metal yüzeyine ulaşmasını önleyen genellikle organik malzemelerdir. Boyaların bileşiminde korozyonu önleyici çeşitli pigmentler kullanılır. Boyalar, uygulama kolaylığı ve düşük maliyetleri nedeniyle korozyondan korumak üzere yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla çok sayıda boya cinsleri geliştirilmiştir. Bunların kimyasal bileşimleri ve fiziksel özellikleri birbirinden farklı olmakla beraber, hepsinde ortak olan, sağlam ve geçirimsiz bir kabuk oluşturarak metalin çevresi ile temasını önlemektir.
Ortama az miktarda katıldığında korozyon hızını azaltan maddelere korozyon inhibitörü denir. Korozyona karşı dayanıklı fakat pahalı olan bir malzeme kullanmak yerine bazı halde ortama inhibitör katılarak daha ucuz malzemelerin kullanılması yoluna gidilir. İnhibitör kullanımı çukur korozyonuna karşı en ekonomik çözüm yoludur. Bazı boyalar içinde inhibitör etkisi yapan pigmentler bulunur. Bunlar metal yüzeyinin pasifleşmesine neden olurlar. Metal yüzeyine uygulanan astar tabakasının görevi yapışmayı sağlamaktır. Orta tabaka boyanın dayanım gücünü arttırır ve su geçirimsizliğinde önemli rol oynar. Üst kat ise, su buharı geçirimsizliği sağlar, ayrıca dış etkilere karşı boya tabakasını korur.
Korozyonun aşamalarının spektroskopik yöntemlerle hızlı tayini; yüzey pürüzlülüğünün korozyon hızına etkisi, koruyucu kaplama yöntemlerinin karşılaştırılması ve bor bileşikleriyle emaye kaplamanın daha etkin kılınması korozyon önleme çalışmalarına birkaç örnek olarak verilebilir. Düz yüzeyde korozyonun pürüzlü yüzeydekine nazaran daha yavaş ilerlediği gözlemlenmiştir. Düz bir yüzey oluşturmanın en çok tercih edilen yöntemi de boyadır.
Koruyucu metal kaplama, metal ürün yapımının bitirme safhasında veya var olan metal ürünün korozyonunu önleme amacıyla uygulanır. Kaplanan metal ya bu metale göre ortama daha dayanıklı soy bir metaldir ya da bu metali korumak için kendisi tercihli olarak çözünür ve kapladığı metalin çözünmesine engel olur. Yani daha aktiftir. Burada metal yüzeyinde boyama, emayeleme, yağlama veya galvanizasyon türü işlemlerle koruyucu bir kaplama yapılır ve metal yüzeyinin su ve havayla temasının kesilmesi amaçlanır.
Bir metal suyla temas ettiğinde yüzeyinde suyun pH değeri, sıcaklığı, ortamdaki diğer iyonların tür ve derişimleri gibi birçok faktörden dolayı değişiklikler oluşur. Bu nedenle metallerin sulu ortamda dengelerini bilmek korozyon çalışmaları için önemli olacaktır. Metal yüzeyinde pasifliği sağlayacak şartları belirleme, korozyonu önlemenin bir başka yaklaşımı olacaktır.
Detaylı bilgi için İletişim Sayfamız aracılığıyla bize kolayca ulaşabilirsiniz.
Etiketler:
Akma Akrilik Boya Anodik Koruma Antipas Boyada Örtücülük Problemi Boya Kusurları Dekoral Boya Endüstriyel Boya Fiberglass Filtre Filtre Galvaniz Güneş Paneli Havacılık Sektörü ISO 9001 ISO 12944 Kabarcık Kabarma Katodik Koruma Korozyon Korozyon İnhibitörü Koruyucu Metal Kaplama Kırmızı Mavi Mırka Panel Filtre Pas Pas Önleyici Boya PPG RAL RAL Kodları Rulo Filtre Rüzgar Santrali Sarkma son kat Soyulma su bazlı Tavan Filtre Test Yöntemleri Torba Filtre uzun ömürlü Zinga Zım Zımparalama Zımpara Makinesi Çinko Kaplama